Mrekulli për familjen shqiptare në Itali: Foshnja me gjilpërë në zemër operohet brenda barkut të nënës

Një mrekulli mjekësore ka ndodhur së fundmi në Bolonja të Italisë pasi një foshnje është operuar duke qenë brenda barkut të nënës së tij. Mediat italiane shkruajnë se një operacion me rrezikshmëri të lartë , ndër të parat në Itali i kryer në Sant’Orsola të Bolonjës i ka shpëtuar jetën një foshnje që ende nuk kishte lindur. Një age gjilpëre e futur në barkun e gruas shtatzënë prej shtatë muajsh, për të arritur zemrën, e lidhur me një kateter e një tullumbace pak më të madhe se tre milimetra për të ndrequr valvulën aortite vinte në rrezik mbijetesën e fetusit. Për këtë arsye mjekët vendosën që Emanuela Kapllani të operohej gjatë kohës që ishte shtatzënë dhe djali i saj të vinte në jetë i gjallë.

Një grafik që tregon operacionin e kryer

Fëmija kishte anën e majtë të zemrës të zgjeruar për shkak të stenozës së aortës , një ngushtim i madh që shkaktoi mosfunksionim dhe zgjerim të barkushes së majtë – shpjegon Andrea Donti , drejtor i kardiologjisë pediatrike. Përballë një fotografie të këtij lloji, fetusi rrezikon të vdesë në mitër për shkak të dështimit të zemrës, ose rritja e barkushes së majtë mund të bllokohet dhe pas lindjes i porsalinduri duhet t’i nënshtrohet operacioneve edhe më komplekse. Të vendosësh për të hyrë në sallën e operacionit në këto kushte nuk është e lehtë. Procedura ka një rrezik të lartë vdekshmërie , nga 10 deri në rreth 30% . Në rastin tonë rreziku ishte shumë i lartë, aorta në javën e njëzet e shtatë ka një diametër prej disa milimetrash”, tregon Donti.

Nicolò e vogël midis babait të tij Antion dhe nënës së tij Emanuela

Nëna e re Emanuela Kapllani dhe bashkëshorti i saj Antion Nezha e kujtojnë të emocionuar këtë moment pasi operacioni zgjati më shumë se tre orë dhe rreziku ishte shumë i lartë. Prindërit e Nicolò, shqiptarë me banim në Romagna prej më tepër se njëzet vjetësh, përjetuan edhe ankthin e një valvule të dytë plastike të vendosur pas lindjes. Nicolo erdhi në jetë më 23 shtator ndërsa ishte vetëm shtatë muajsh dhe tani pasi ka kaluar një muaj ai ndodhet në shtëpi me nënën, babanë e dy motra, 6 e 2 vjeç.