Pse ka drita në frigorifer dhe jo në frigorifer me ngrirje të thellë? Përgjigjja do t’ju befasojë!

Profesori i ekonomisë ka shpjeguar në detaje!
Kur hapni frigoriferin, drita në të ndizet automatikisht, por shumë pyesin pse ka drita në frigorifer dhe jo në frigorifer me ngrirje të thellë?Edhe pjesa ngrirjes është gjithashtu pjesë e frigoriferit, hapet sipas të njëjtit parim, por nuk ka asnjë llambë që do ta bëjë më të lehtë për ne, transmeton Telegrafi.

Përgjigjja e kësaj pyetjeje u dha nga profesori i Ekonomisë, Robert H. Frank, nga Universiteti Cornell. Është e thjeshtë – arsyeja janë paratë!

“Nuk ka drita në frigorifer për shkak të raportit kosto-përfitim. Kostoja e instalimit të ndriçimit në frigorifer mbetet fikse, pavarësisht sa shpesh e hapni frigoriferin. Përfitimi është se do ta keni më të lehtë të gjeni ushqimin që ju nevojitet. Por meqenëse njerëzit shumë rrallë kanë nevojë të hapin pjesën e frigoriferit me ngrirje të thellë sesa pjesën e zakonshme, kostoja është shumë më e madhe se fitimi. Kjo është arsyeja pse prodhuesit po kërkojnë të kursejnë dhe po heqin dorë nga ajo dritë tjetër”, thotë profesori Frank.

Ai shton se nuk përjashtohet që kjo të ndryshojë, sepse prodhuesi do të vazhdojë të shohë nëse tregu është gati të paguajë për një përfitim të tillë.

“Në parim, bërja e shtesave të tilla futet kur vlerësohet se tregu është gati të paguajë. Ndërsa fuqia blerëse rritet, rritet edhe probabiliteti i futjes së fitimeve të reja. Raporti kosto-përfitim tregon kështu një prirje që prodhuesit do të përmbushin”shpjegoi ai.
/Telegrafi/