Studim: Njerëzit nën 40-vjeç që kanë kaluar Соvidin fitojnë shijen e humbur më shpejt..

Humbja e nuhatjes ose shijes është një nga simptomat më të zakonshme dhe më të hershme të CO VID-19. Sidoqoftë, është e përkohshme dhe shumica e pacientëve rifitojnë ndjenjën e nuhatjes ose shijes brenda gjashtë muajve. Një studim i vazhdueshëm i Universitetit të Commonwealth Virginia ka zbuluar se ata nën 40 vjeç kanë më shumë gjasa të rikuperojnë këto shqisa sesa të rriturit e moshuar. Rezultatet e studimit u botuan në American Journal of Otolaryngology muajin e kaluar.

Për studimin, ekipi kërkimor i VCU ndoqi 798 pacientë të cilët kishin rezultuar pozitivë për CO VID-19 dhe raportuan një humbje të nuhatjes ose shijes. Pas gjurmimit të rimëkëmbjes së erës dhe shijes së të mbijetuarve nga CO VID-19, ata zbuluan se 4 në 5 pjesëmarrës, pavarësisht nga mosha, rifituan sërish erën dhe shijen e tyre brenda gjashtë muajve. Më tej, ata vunë re se pjesëmarrësit që ishin më të rinj se 40 vjeç e fituan nuhatjen dhe shijen në një shkallë më të lartë se ata më të vjetër se 40 vjeç.

Evan Reiter, drejtor mjekësor i Qendrës së Çrregullimeve të nuhatjes dhe shijes në VCU Health dhe një bashkë-hetues në studim, vuri në dukje se ata panë rreth një normë shërimi prej 80% në një periudhë gjashtë mujore ose më gjatë.

Faktorët që mund të vonojnë rikuperimin e ndjenjës së nuhatjes

Sipas studiuesve, simptomat që të mbijetuarit e CO VID-19 përjetuan dhe kushtet para-ekzistuese që ata kishin, duket se ndikojnë në rikuperimin e nuhatjes së tyre. Për shembull, ata gjetën një shkallë më të ulët të rimëkëmbjes së erës midis pacientëve me një histori të dëmtimit të kokës dhe atyre që kishin gulçim gjatë CO VID-19. Sidoqoftë, ata që përjetuan kongjestion të hundës kishin më shumë gjasa të rimarrin ndjenjën e tyre të nuhatjes.

Këshilla për të rifituar nuhatjen

Disa pacientë mund të kenë humbje të nuhatjes ose shijes më shumë se gjashtë muaj pas diagnozës së tyre me CO VID-19. Sondazhi sugjeroi që më shumë se 20 milionë njerëz në mbarë botën mund të përjetojnë këtë simptomë.

Mjekët sugjerojnë që për rikthimin e nuhatjes duhet të përdorni vajra esenciale.

Grupi i Punës Klinike me Olfactory, një grup mjekësh ndërkombëtarë me një interes të fortë kërkimor në shqisën e nuhatjes, gjithashtu rekomandoi këtë metodë si një opsion në fillim të këtij viti pasi zbuluan se mund të ndihmonte në nxitjen e shërimit të dëmtimit nervor.

Ekipi po planifikon të studiojë gjithashtu se si variantet e ndryshme të CO VID-19, siç është varianti Delta, ndikojnë në humbjen dhe shërimin e erës dhe shijes. /tvklan.al