Këtë foto e keni parë të gjithë, nuk do ta besoni si duket sot gruaja dhe fëmija që mbante në krahë

Këtë foto e keni parë të gjithë, nuk do ta besoni si duket sot gruaja dhe fëmija që mbante në krahë

Me sig uri të gjithëve ju ka r astisur ta shihni këtë foto, të shk repur 19 vite më parë nga fotografi boshnjak Damir Sagolj, gjatë periudhës së l uftës së Kosovës.

Në foto shihet një kolonë e gjatë banorësh të Kaçanikut me në fokus një grua me shami të bardhë në kokë, teksa mbante në gj i foshnjën.

Gruaja në foto quhet Sherife Luta, asokohe ishte 22 vjeç. Ajo doli nga shtëpia me babain e saj, foshnjën 6-muajshe për t’i shpëtuar gr anati meve të serbëve në fshatin Ivajë të Kaçanikut. Ndërsa bashkëshorti i saj i ishte bashkuar U shtrisë Çl irimtare.

Sherife ka folur për herë të parë në një intervistë për “arbëresh.info” ku tregon për vë shtirësinë e rrugëtimit dhe momentin kur pa foton.

“Pasi kishim ecur 24 orë pa ndërprerje, vajza ngr iu dhe nuk qa nte më. Mendova që kishte vd ekur. E mori kunata ime dhe e futi në furrë të sobës të një shtëpie në Bllacë. Pas dhjetë minutash nisi të qa nte dhe refugjatët e tjerë nisën të duartrokisnin. Aty nisa të qa j. Kisha shumë em ocione. Kur kemi mbërri në fshati Bllacë kanë ardhur disa gazetarë dhe më kanë dalë përpara më kanë fotografuar. Po ashtu më kanë thënë t’ia zbuloj fytyrën foshnjës por unë nuk kisha fuqi, doja vetëm të ecja. Kur u kthyem nga l ufta pas disa ditës burri erdhi në Prishtinë kishte punë dhe pasi u kthye në shtëpi më tregoi fotografinë që e kishte parë dhe tha se kishte dalë në gazetat tona. Unë u ndjeva shumë e më rzitur por edhe e e mocionuar”, është shprehur me l ot në sy Sherife.

Ndërsa vajza e saj Besa e cila atëherë ishte shumë e vogël dhe nuk e kuptonte çfarë po ndodhte, shprehet se kur ka marrë vesh se është ajo në foto, ka pasur shumë k ureshtje të dijë për atë periudhë.
“Kam mbetur e habitur dhe nuk kam besuar që unë jam në foto. Ishte një nd jenjë tejet interesante dhe kur e kam parë foton e kamë pyetur shumë herë nënën për atë kohë.

Nuk mundja të besoja që nëna më kishte mbajtur aq gjatë në krahë. Në shkollën fillore e kanë ditur por në shkollën mesme jo, dhe një profesor kur iu ka treguar ata kanë mbetur të habitur. Unë jam interesuar edhe kush e ka bërë këtë fotografi por nuk kam mundur ta gjejë”, është shprehur Besa.Per te pare pamjet shfaq rek5lamen…