Ia dhane farat që ta mashtronin/ Shqiptari kultivoi gabimisht domaten që ka çmimin??

Ia dhane farat që ta mashtronin/ Shqiptari kultivoi gabimisht domaten që ka çmimin??
Ju ft0jm të nd1qn1 v1de0n më p0shtë..

Shkoi të blejë domate të quajtur “zemër kau”, por tregtari e m ashtroi dhe ferma e tij u kthye në një “thesar” fitimprurës. Kjo është historia e 35 vjeçarit Alban Cakallit.

Si nisi historia

Ju ft0jm të nd1qn1 v1de0n më p0shtë..
Një ditë të bukur, Albani shkon tek një i njohuri i tij që merrej me tregtimin e shitjes së farave. I riu kërkon që të blejë domaten e quajtur “zemër kau”, për ta mbjellë në tokën e tij. Ky va r ietet prodhon 3-4 kokrra, të cilat shkojnë deri në 1 kg secila. Fermeri mendoi që do arrinte të si guronte disa të ardhura të kën aqshme f inanciare. Çdo ditë kujdesej për fidanët deri sa ato erdhën në fa zën e lulëzimit.

Çfarë nuk po shkonte me investimin e tij

Kur fidani nisi të çelte u vu re anomalia e parë. Rrënja e domates që në momentin e parë kishte 12-13 lule. Kjo e habiti por njëkohësisht edhe e lumturoi Albanin. “Kush e di se sa kg domate do shes për rrënjë!”, mendoi. Teksa ditët kalonin, 35-vjeçari po shikonte që domatja nuk po rritej si kokërr dhe kjo e më rziti. Kur vëllai shkoi në fermë, vuri re se ato kishin nisur që të piqeshin. Të dy në ato momente menduan që t’i shkulnin sepse investimi kishte shkuar d ëm.

Ju ft0jm të nd1qn1 v1de0n më p0shtë..
Si u njoh me vlerat e domates dhe çmimin ma rramendës

Albani s hqetësimin e tij nisi që ta ndante me miqtë, kur një ditë të bukur bie në kontakt me një tregtar nga Tirana. Ky i fundit i foli për cilësitë e veçanta të domates. Bëhej fjalë për një v arietet të ek sperimentuar për herë të parë në vitin 2019. Një kg i kësaj domateje të vogël shkonte deri në 30 euro në Itali, për shkak të vl erave ushqyese. Albani nisi kërkimet në internet për të kuptuar se për çfarë bëhej fjalë në të vërtetë. Domatja portokalli, ishte më e sht renjta në supermarketet e Tiranës dhe Albani ishte i vetmi në Shqipëri që e kishte k ultivuar gabimisht. Ka një shije të ëmbël dhe shumë vlera, z ero ac iditet.

Sa e shet Albani.

I riu e shet 500 lekë të reja kg këtë domate. Thotë që është i kën aqur me aq sa ka fituar. “Jam shumë i kë naqur sepse domatja tjetër po shitet me 30-40 kg, kurse unë e shes me 500 lekë të reja. Për këtë vit kam mbjellë rreth 500 metra katrorë tokë dhe vitin tjetër do e ku ltivoj sërish”.

Ferma e Albanit nuk është e k ultivuar vetëm me domate, por edhe me fruta ekz otike, që janë pak të njohura për tregun vendas. Fermeri nga Mamurrasi ka një dashuri të çu ditshme ndaj tokës. Ai nuk ndalet se lexuari literaturë vendase dhe të huaj, që ka të bëjë me bujqësinë. Thotë se me informacionin që ka, ek sperimenton me prodhimet që k ultivon në tokën e tij.Ju ft0jm të nd1qn1 v1de0n më p0shtë..