Pavarësisht shiut dhe borës/Ky “zjarr digjet” prej 4 mijë vjetësh (FOTO)

Pavarësisht shiut dhe borës/Ky “zjarr digjet” prej 4 mijë vjetësh (FOTO)

“Ky zjarr digjet prej 4 mijë vjetësh dhe nuk është shuar kurrë, pavarësisht shiut apo borës”.

Ky është Yanar Dag, që do të thotë mali që d ig jet, në Azerbajxhan, gadishulli i Absheron.

Një efekt anë sor i rezervave të bollshme të gazit natyror të vendit, i cili ndonjëherë del në sipërfaqe, e bën Yanar Dag të qëndrojë gjithë kohën i nde zur gjatë mijëvjeçarëve.

E ksploruesi ve necian Marco Polo shkroi për fe nomenet mi s t erioze kur ai kaloi në këtë vend në shekullin XIII. Tregtarët e tjerë të Rrugës së Mëndafshit sollën lajme mbi fl akët ndërsa udhëtonin për në vende të tjera. Kjo është arsyeja pse vendi e fitoi n ofkën “toka e zjarrit”