Një gabim shumë serioz që nuk duhet të bëni me fëmijën tuaj kur është e n xehtë

Një gabim shumë serioz që nuk duhet të bëni me fëmijën tuaj kur është e n xehtë

Shumë nëna dhe baballarë e kanë bërë këtë, duke menduar në mënyrë na ive se po mbrojnë fëmijën e tyre. Në verë, prindërit shpesh vënë një batanije ose një çarçaf në karrocën e fëmijës. Qëllimi është të mbrojë fëmijën nga nxe htësia dhe nga një diell i nxe htë. E drejta apo e gabuar? Një pediatër suedez thotë “jo” për këtë praktikë shumë të rr ezikshme.

“Brenda, karroca me rrota fillon të nxe het shumë, pak as shumë si një termus”, shpjegoi Dr. Svante Norgren, një pediatër në Spitalin e Fëmijëve të Stokholmit.

“Në të vërtetë, krijohet qarkullimi i keq i ajrit dhe kuverta gjithashtu e bën të v ës htirë për të vë z hguar fëmijën brenda karrocës”, shton ai, shkruan ShkodraNews. Për të provuar vërtetësinë e fjalëve të specialistëve, disa gazetarë nga një gazetë e njohur suedeze zhvilluan një ek speriment të rëndësishëm.

Dy karroca bebesh u lanë në ajër të hapur për 90 minuta. Vetëm njëra prej tyre ishte e mbuluar me çarçaf. Pas kalimit të kohës, gazetarët vunë re se te mperatura në karrocën e zbuluar arriti në 22 ° C. Karroca tjetër, nga ana tjetër, kishte mbin xe h je.

Pas 30 minutash, te mperatura nën çarçaf ishte 34 ° C, një orë më vonë, ajo kishte arritur 37 ° C!

Studiuesit flasin për “efektin e furrës”, sepse ajri brenda karroces me rrota qarkullon k eq. Studimet u mbështetën gjithashtu nga Hamed Khan, një m jek i mirënjohur në Londër: “Rezultatet e arritura nuk më habisin aspak. Ata i lustrojnë rr eziqet që qëndrojnë pas zakonit të mbulimit të fëmijëve kur është shumë n xehtë”.

Është thelbësore të dini se foshnjat dhe fëmijët janë shumë të ndjeshëm ndaj nxe htësisë, shkruan ShkodraNews. Në fakt, trupi i tyre mund të ngrohet 3-5 herë më shpejt se të rriturit. Përveç kësaj, fëmijët nuk djersisin si të rriturit, kështu që ata nuk mund ta ulin lehtë temperaturën e trupit. Pra, mbulimi i karrocës me rrota ose i sht ratit mund të ketë pa soja serioze, sidomos kur fëmijët nuk mo nitorohen vazhdimisht.

Mos harroni të mbani fëmijët vazhdimisht të h idratuar.

Sot kemi zbuluar diçka të re, ndoshta disa prej nesh tashmë e dinin…Shpërndajeni!