“A mund të ketë tërmete më të fuqishme në Kosovë, pas këtij që dridhi Gjilanin”? Flet seizmiologu

“A mund të ketë tërmete më të fuqishme në Kosovë, pas këtij që dridhi Gjilanin”? Flet seizmiologu

Gjatë pasdites së sotme një tërmet ka g oditur rajonin e Gjilanit. Seizmiologu Shemsi Mustafa ka dhënë detaje.

Mustafa ka bërë të ditur se epiqendra e tërmetit ishte në Malishevë por që është ndj erë edhe regjionin e Gjilanit.

“Ky termet na tregon që edhe në të kaluarën kjo zonë është g oditur nga tërmetet, go ditet edhe tani por edhe në të ardhmen mund të go ditet sepse në vitin 2002 ishte pikërisht kjo zona që g jeneroi një tërmet të fuqishëm me 5.7 shkallë të Rihterit”, thotë Mustafa për Dukagjinin.

“Bazuar në studimet, bazuar në katalogun historik, bazuar në to pografinë, bazuar në tektonikën dhe projektin e fundit apo studimin e fundit që është bërë, tregon që kjo zonë mund të ketë tërmete edhe të fuq isë më të madhe”, tha Mustafa.

“Duke u bazuar në studimet më të vonshme që janë bërë në h armonizimin e rr ezikut sizmik në, këtë zonë e përshkruan një shk ëputje t ektonike që është akt ive dhe mund të gj enerojë tërmete me një magnitudë maksimale deri 6.5 shkallë të Rihterit. Ky është një parametër me shumë rëndësi për ndërtuesit e asaj zone sepse çdo ndërtim që bëhet duhet të jetë i qëndrueshëm ndaj një tërmeti të mundshëm”, theksoi ai.